Rosnąca wiedza na temat działań profilaktycznych, mających zapewnić nam dłuższe i zdrowsze życie, przyczyniła się do promocji zdrowego odżywiania się. Dziś nie brak Polaków, którzy świadomie dokonują wyboru tych produktów spożywczych, jakie mają się znaleźć na ich talerzach. Nie brak i takich osób, dla których zdrowa dieta jest sprawą niezwykle ważną oraz takich, którzy zdrowe zmiany w swym menu chcą wprowadzać powoli, niewielkimi kroczkami. Na czym polegać może dobra zmiana w codziennym menu? Jednym z posunięć, które pozwoli zwiększyć wartość diety i zminimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób, będzie zastąpienie tłuszczów zwierzęcych tłuszczami pochodzenia roślinnego.
Dlaczego taka zmiana każdemu z nas wyjdzie na dobre?
Bo tłuszcze roślinne to przede wszystkim cenne dla naszego zdrowia NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nam przyswajać wiele witamin i które wspierają produkcję wielu niezbędnych dla zdrowia hormonów. Takie kwasy tłuszczowe nie mają negatywnego wpływu na poziom cholesterolu w naszych organizmach, zatem sięgając po nie w rozsądny sposób, możemy wiele zrobić dla swego zdrowia. Gorzej, gdy nasze menu bazuje na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.
Tłuszcze zwierzęce to źródło cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te mogą przyczyniać się do powstawania zakrzepów wewnątrznaczyniowych, a m większy ich udział w diecie, tym ryzyko wystąpienia podobnego problemu staje się większe. Nasycone kwasy tłuszczowe sprawiają jednocześnie, że nasz organizm zatrzymuje więcej cholesterolu – substancji, której zbyt wysokie stężenie we krwi jest jedną z najczęściej występujących przyczyn zawałów serca oraz udarów mózgu.